Kā radās gardā šokolādes torte

Feliksa-konditoreja.com šokolādes torteŠokolādes torte ir visu kārumnieku iemīļots gardums, jo tās īpašo garšu rada sastāvā esošā izkausēta šokolāde vai kakao pulveris. Tai var tikt pievienotas arī tādas sastāvdaļas kā karamele, vaniļas krēms un citi saldinātāji. Interesanti, ka pašlaik ir saglabājušies arī dati par šī salduma rašanās vēsturi.

Iz šokolādes tortes vēstures…

Bez šaubām, šokolādes tortes rašanos nevar atdalīt no notikumiem, kas padarīja šokolādi par visā pasaulē iecienītu gardumu. Līdz ar to, var tikt uzskatīts, ka šokolādes tortes vēsture aizsākās tālajā 1764. gadā, kad Dr. Džeimss Beikers atklāja, kā pagatavot šokolādi, starp dzirnakmeņiem samaļot kakao pupiņas.

1828. gadā nīderlandietis Konrāds Van Houtens izgudroja mehānisku metodi, kā no kakao šķīduma iegūt kakao sviestu un daļēji attaukotu kakao. Šīs metodes ieviešana padarīja kakao no ekskluzīvas preces ikdienišķā gardumā. Lai arī līdz divdesmitajam gadsimtam šokolādes receptes pārsvarā bija domātas dzērienu pagatavošanai, pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados kāds sīrupu ražotājs Pitsburgā ieviesa maisījumus, ko varēja izmantot šokolādes tortes vai kūkas pagatavošanā, bet to tālāku izplatīšanos apturēja Otrais Pasaules karš. Lai arī kā, tomēr pēc kara beigām šo gardo kūku uzvaras gājiens ir turpinājies līdz pat mūsdienām.

Šokolādes torte – nosaukums viens, bet veidi dažādi

Interesanti, ka šokolādes torte ir nosaukums, kas apvieno visdažādākos šī kāruma veidus. Tā, piemēram, pasaulē ir populāri tādi šī kāruma veidi kā Švarclandes ķiršu torte (ko sauc arī par ‘melnā meža torti’), vācu šokolādes torte, šokolādes suflē, kā arī šokolādes kūkas ko pagatavo bez miltiem.

Interesanti, ka šie dažādie kūku veidi ir pakļauti arī sava veida modei – tā, piemēram, ja pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados Amerikas Savienotajās valstīs vispopulārākā šokolādes torte bija ar šķidru šokolādi tās viducī un ar dažādiem eksotiskiem tai pievienotiem aromātiem, tad tagad konditorejās šī veida tortes ir aizstājušas šokolādes kūkas bez miltiem.

Lai arī kāda būtu tava iemīļotākā šokolādes tortes recepte un veids, tu visdrīzāk atceries to kā īpašu kārumu. Un tā jau ir, galu galā, tās svarīgāko sastāvdaļu – šokolādi – varam uzskatīt par visu saldumu karalieni.