Vienkārša kafija un espresso – kāda ir atšķirība?

kafijas automāti lētākKafija ir dzēriens, ko iecienījuši daudzi. Turklāt, pateicoties dažādajiem kafijas pagatavošanas veidiem, katrs var izvēlēties tādu dzērienu, kāds viņam tīk visvairāk. Ja kafija Latte un kafija ar pienu, šķiet, komentārus neprasa, tad reizēm, aplūkojot kafejnīcu piedāvājumu vai vēloties iegādāties kafijas automātu (skatīt kafijas automāti), var rasties jautājums – ar ko atšķiras vienkārša kafija un espresso? Par to – turpinājumā.

Espresso ir kafijas pagatavošanas veids, kā pirmsākumi meklējami Itālijā, taču šobrīd šo kafiju labprāt bauda kafijas mīļotāji visā pasaulē. Raksturīgākā šādas kafijas iezīme – tā ir stipra. Vienas tasītes pagatavošanai nepieciešami 7 grami smalki maltas tumšākā grauzdējuma kafijas un 30 ml ūdens. Salīdzinājumam –  klasiskās kafijas pagatavošanai parasti izmanto vidēji 5 – 6 gramus uz 150 ml ūdens.

Gluži tāpat kā klasiskās kafijas, arī espresso kafijas pagatavošanai jāizmanto ūdens, kas sākotnēji ir 92 – 94 grādus karsts. Tātad – kafiju nevajadzētu apliet ar vārošu ūdeni.

Pasaulē zināmi vairāki espresso veidi. Piemēram dubultais espresso tiek pagatavots, tādam pašam ūdens daudzumam (30 ml) pievienojot divreiz vairāk kafijas. Savukārt espresso romano, kas īpaši iecienīta Brazīlijā, tiek pasniegta ar citrona miziņu.

Kā pagatavot espresso mājas apstākļos?

Ja esi stipras kafijas cienītājs un labprāt savu dienu sāktu ar tasi aromātiskas espresso, tad vērts meklēt variantus, kā šo iespēju noorganizēt. Un varianti patiešām ir. Vienkāršākais no tiem – iegādāties speciālu espresso kafijas kanniņu. Tiesa gan – tādā veidā nevarēsi iegūt kafiju ar biezajām karameļkrāsas putām, kas daudzviet pasaulē ir būtisks kafijas kvalitātes rādītājs. Otra iespēja ir iegādāties espresso kafijas automātu. Taču, ar to vien nepietiks – lai pagatavotu restorāna cienīgu espresso, vērts ņemt vērā vēl dažas nianses.

Ūdens

Espresso pagatavošanā nozīme ir ne vien ūdens temperatūrai, bet arī tā kvalitātei. Vislabāk izmantot filtrētu ūdeni  un, ja izmanto kafijas automātu, ūdeni tajā vajadzētu mainīt katru dienu.

Kafijas uzglabāšana

Kafija jāuzglabā sausā vietā. Vislabāk – hermētiski noslēgtā traukā. Atvērtu kafijas iepakojumu ieteicams izlietot divu nedēļu laikā, jo kafija ātri zaudē savas aromāta un garšas īpašības.

Kafijas malums

Neatkarīgi no tā – iegādājies jau maltu kafiju vai arī mal to pats, svarīgi izvēlēties kafijas pagatavošanas veidam piemērotu malumu. Jo mazāk laika kafijas pagatavošanai nepieciešams, jo smalkāks kafijas malums vajadzīgs. Lai tiktu pie espresso kafijas, vajadzīgas vien dažas sekundes, tādēļ šeit priekšroka jādod smalkam malumam.

Kafijas tasīte

Izcilas kafijas pagatavošanā un pasniegšanā nozīme ir katram sīkumam – arī tasītei. Tai jābūt konusa formā, ar biezām malām un iepriekš sasildītai. Ja tasīte būs pārāk liela, espresso atdzisīs pārāk ātri un līdz ar to zudīs arī daļa aromāta. Standarta espresso tasīte ir 60 – 70 ml liela.